עפעפים ודרכי דמעות

Flaking Eyelids –Blepharitis

דלקת שולי העפעף הינה תהליך שכיח המלווה בגירוי מקומי, אדמומית העין, הפרשות, דמע, תחושת גוף זר "חול", גירוד ויובש. המחלה נקראת בלפריטיס Blepharitis  במבט קרוב נבחין בשולי עפעפיים מגורים, המצאות הידבקויות דמויות קשקשים על הריסים, שולי עפעף שומניים, ובבסיס הריסים נוכחות בקטריות צמודות בצורת הפרשה סביב הזקיק, הפרשת הבקטריה ונוכחותה גורמת לעין לרגישות מוגברת ועשויה לפגוע בקרנית ומשפיעה על חדות ואיכות הראיה.

אוכלוסייה רגישה לתופעה: אנשים לחוצים, הדבקות, רגישות ואלרגיות עור, מחלות עור שונות, אקזמה, זיהום כרוני. הטיפול השמרני נעשה במתן משחה וטיפות אנטיביוטיות. חשוב לציין שיש להמשיך בטיפול מונע של היגיינת עפעפיים המורכב מניקוי כללי של עור הפנים, בסיס האף והמצח, קומפרסים חמים הנעשים 5 דקות עם צמר גפן טבול במים חמימים המוחלף בכל דקה וניקוי עם קצף תינוקות היפו אלרגני "אל-דמע" תוך שפשוף הריסים במשך כדקה ולאחר שטיפה במי ברז פושרים מומלץ פעמים ביום. טיפול הנעשה קבוע מקטין את הסיכוי לחזרת הדלקת ואו לגרימת נזק לתפקוד הרקמה.

חשש מדלקת זו בעיקר מגרימת נזק לשולי העפעף בהם תאים החיוניים לתפקוד סיכת העין ואיכות הראיה. הפרשה צהובה או לבנה עלולה להעיד על נוכחות גורם מזהם ולכן יש לפנות לרופא לאבחון , להקפיד על שטיפת ידיים בסבון ורצוי עם מים חמים, להימנע ממגע באזור ולחיצות ידיים.

 

ריסים נגועים

דמודקס- DEMODEX לאחרונה פורסמו מחקרים רבים העוסקים בקשר של מחלות עפעפיים ויובש עיניים, בין היתר נחקר טפיל הדמודקס DEMODEX והשלכותיו על העפעף ורקמת העור סביב, תכשירים יעילים לטיפול כמו קלירדקס CLIRADEX מראים שיפור פה אצל חלק מהמטופלים כמו כן טיפול אינטנסיבי 

פצעים בעפעפיים וסביב העין

גושים Lumps  - גבשושיות עור בהיקף 6 מ"מ סביב העפעפיים עשויים להיות, במרבית המקרים, ציסטות, אך בחלק מהמקרים גם "סרטן-העור" יש להיבדק על ידי רופא ולהימצא במעקב.

 

ציסטה או שולי עפעף נפוחים  

ציסטה בעפעף תגרום לנפיחות מקומית, כאב מקומי. נגרם מחסימת בלוטת מיבומיאן ונקרא Chalazion  -הגורם לסימה פגיעה בשחרור חומר הסיכה בבלוטה הצטברות החומר ללא אפשרות לניקוזו ועד להתפתחות דלקת זיהומית. הציסטה עלולה להישאר נפוחה עד שבועיים ובמקרים קיצוניים עד מספר חודשים להחלמה, לעיתים עלולה להשאיר צלקת או סימן נפיחות קל, במקרים מסוימים מבצעים הליך ניקוז כירורגי בהליך פשוט המזרז החלמה, ציסטה החוזרת ונשנית תיבדק ביסודיות על ידי רופא מומחה בתחום! מצבים קיצוניים של "שלבקת חוגרת" יגרמו לתופעה דומה ויראו בציסטה אך אלו ילוו בפריחה בעור. בכל מקרה יש לפנות לרופא לבדיקה.

צניחת עפעפיים

צניחת עפעף או שניהם Ptosis  עשויה להיגרם מצמיחת רקמת עור יתרה בעפעף והכבדה על פתיחתו במצבים בהם הצניחה מכבידה על שדה הראיה או סוגרת את חלקו של האישון במסלול הראייה נבצע ניתוח להרמת העפעף ואו לסילוק הרקמה העודפת. יש מצבים המחייבים בירור מקיף לפני ביצוע ניתוח והם: אבחנה נוירולוגית ובדיקת מערכת השרירים בגוף לשלילת מחלה מערכתית הגורמת לצניחה

סיבסוב שולי עפעף

אקטרופיון נטיה כלפי חוץ Ectropion חוסר סגירת עפעפים, יובש קשה, זיהומים חוזרים, פגיעה בהזנת הקרנית.

אנטרופיון  נטיה כלפי פנים Entropion - בעיקר תחושת גוף זר קשה עד כדי קושי בפתיחת העין, פגיעת הריסים בקרנית, פגיעה באיכות הראיה, 

 

דרכי דמעות

בלוטת הדמעות אחראית ליצירת שכבת דמעות המורכבת ממים, שומנים, מוצין נוגדנים, מלחים מושפעת ממנגנון הורמונלי המשנה את הרכבם של החומרים אשר תפקידם ניקוי, חיטוי, שמירת לחות סדירה של הלחמית והקרנית בעין והקטנת הכאב בפציעה. חסימת דרכי הדמעות, סתימת צינורית הדמעות מחייבים את פתיחתם ומתן ניקוז נאות מהעין לחלל הסמוך לאף. לעיתים לאחר לידה מאובחנת חסימה אצל התינוק ואז מבצעים ניתוח לפתיחת הצינור או השתלת צינורית דמעות מלאכותית.  דלקת מחסימת צינורית הדמעות  dacryocystitis עלולה לגרום לסבל רב ולכן יש להתייעץ עם רופא מומחה בהתאם לגיל המטופל.